Syfilis in Nederland: Waarom een zelftest belangrijk is

Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum. In Nederland komen gevallen van syfilis vooral voor onder homoseksuele mannen en prostituees. Volgens gegevens van het RIVM is het aantal gevallen van syfilis in Nederland in 2020 met 466 gevallen hoger dan in voorgaande jaren. Dit is een stijging van ongeveer 20% in vergelijking met 2019. Bijna de helft van de gevallen werd geregistreerd bij homoseksuele mannen.

Het is belangrijk om te weten dat syfilis zich in verschillende stadia kan ontwikkelen en dat het een aandoening is die gemakkelijk te behandelen is met antibiotica als het op tijd wordt opgespoord. Daarom is het belangrijk om regelmatig getest te worden als u seksueel actief bent, vooral als u in een risicogroep valt.

Een manier om regelmatig te worden getest is door gebruik te maken van een zelftest. Een zelftest is een thuistest die u zelf kunt afnemen en waarmee u snel en discreet kunt vaststellen of u syfilis heeft. Deze zelftesten zijn verkrijgbaar via onze website en zijn gemakkelijk te gebruiken.

In de strijd tegen syfilis is het belangrijk om preventie te stimuleren, zowel door voorlichting en preventiecampagnes gericht op risicogroepen als door het verbeteren van de toegang tot testen en behandelingen. Door gebruik te maken van een zelftest kunt u snel en discreet vaststellen of u syfilis heeft en zo nodig tijdig behandeld worden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Winkelmand